Norjan reissulla mukana olleen Jeren kanssa käytettiin koko päivä kalastukseen viime lauantaina. Aloitettiin aamulla Hammonjoelta, josta nousi nihkeästi puronieriöitä ja yksi Hammon mittapuussa isohko harjus. Kirjolohista ei ollut juurikaan havaintoja.
Puronieriöiden lirkkimisen jälkeen oli vielä hyvää kalastusaikaa. Järvelle siis heittelemään lumpeitten edustalle. Kaloista ei ollut tosin tietoakaan. Epätoivo iski ja aurinkokin lähti laskemaan. Taas tulossa tyhjä reissu, jotain tekee mieli vielä kokeilla. Ei muuta kun Nils Masteri ja Rapala vetoon. Puolessa välissä järveä Nilsu hakkasi leukalapulla pohjaa.
|
Ottipeli |
Vai hakkasiko kuitenkaan? Testasin siinä että mikä juttu ja PAM! Tunsin heti että nyt on vauraampi yksilö joka ei tule hevillä luovuttamaan, todennäköisesti enkkakala. Tätä hetkeä on tullut odotettua aivan liian pitkään ja nyt se tapahtuu. 9' rautakanki alkaa niiaa räikkä huutaen kun isomus pysyttelee pinnan alla. Väsytys kestää minuutteja ja aina vähän ennen pintaan nousua kala naurahtaa ja vie uudet 15 metriä kelalta.
Olen siirtynyt haavin käytöstä haukihommissa aikalailla kokonaan leukapihtien käyttöön, joka luo oman haasteensa tempoilevan mörön kiinni ottamiseen. Onneksi mukana on Jere ja muutaman yrityksen jälkeen kala lepää veneen vieressä. Koukut irtoaa mukavan nätisti kalan suupielestä ja on aika ottaa kuuluisa pönötyskuva.
|
Strategiset mitat 6kg ja 87cm |
Ennen haukipönöä puntari näyttää karvan yli 6 kiloa ja mittanauha venyy 87 senttiin. Virallisesti tämä hauki on ennätyskalani, vastaavan kokoisen olen pari talvea sitten saanut, mutta siitä ei strategisia mittoja ylös saatu. Siinä se kuitenkin oli. Ja se fiilis, joka syntyi kun laskin hauen takaisin veteen. Pidin hetken pyrstöstä kiinni ja kun energiaa oltiin ladattu tarpeeksi tämä ennätyskala painuu rauhallisesti takaisin sinne minne kuuluukin. Liitän tekstiin vielä kuvia, joista hyvän fiiliksen voi nähdä omin silmin. Taas kerran muistaa minkä takia jaksaa heilua rajullakin kelillä tuolla ulkona vapa kädessä tunti tolkulla.
|
Toivottavasti näemme vielä. |
Onnittelut hienosta hauesta!
VastaaPoistaKiitos paljon! :)
PoistaHieno kala! Mutta miksi halusit luopua haavista ja ottaa bogat (tai vastaavat käyttöön)? Itsekin olen joskus sellaisia toki miettinyt mutta pienen tutustumisen jälkeen todennut että ne saattavat vahingoittaa kalaa. Mikäli kalan aikoo vapauttaa mielestäni haavi on tähän paras vaihtoehto. Tai sitten suora liplock. Haavista kalan saa helposti nostettua liplockilla taas.
VastaaPoistahttp://troutunderground.com/2008/08/study-shows-lip-gripping-devices-boca-grips-damaged-80-of-bonefish/
Suosittelen liittymään Hauenkalastajat Facebook-ryhmään, mikäli hauenkalastus kiinnostaa ja liplockin ottamiseen tarvitsee ohjeita.
Moikka, kiitos kommentista! Tekstin julkaisun jälkeen perehdyin enemmänkin bogan haittoihin ja tulevaisuudessa tulee otettua haavi mukaan tai liplockilla mennään. Pari testireissua pelkkien leukapihtien kanssa tuli lähinnä heitettyä kun ei viitsi kantaa haavia aina tossa pikkujärvellä edestakaisin. Hauenkalastajat ryhmässä oltu melkein alusta saakka ;) Kiitos silti! :) -Kirjoittaja
PoistaHienoa! Uskon että Bogastakin voi olla hyötyä, oikein käytettynä. Ainakin ymmärtääkseni Vornanen ja pari muuta opasta käyttää sitä herkempien asiakkaiden kanssa. Sinun blogiasi seuranneena en usko että liplock olisi ongelma. Haaveista vielä sen verran että itse käytän Savage Gearin L haavia. Kaverilla on XL. Hintaansa nähdä loistava haavi, jossa voi jopa punnita. Tosin isoa kalaa ei kannata haavin avulla nostaa suoraan ilmaan, vaan tukea kädellä.
PoistaKireitä siimoja!
Bogasta kannattaa nimenomaan luopua. Vahingoittavat kaloja !
VastaaPoistaNäin minäkin ymmärsin jälkeenpäin. Vaikutti vaan järkevältä vaihtoehdolta kelluntarenkaalla. Liplock onneksi onnistuu nykyään hyvin! :)
Poista