perjantai 26. kesäkuuta 2015

Vuoden ensimmäinen kirjolohi 23.6

Kirjoitin eilen blogiini jutun kalareissusta Teuronjoella Andreaksen kanssa, nyt tarina jatkuu. Teuronjoelta Hollolaan ajaessa vein Andreaksen kotiinsa ja hän kertoi heidän tontilla olevan useampia lampia. Minä olin innoissaan asiasta, joten menimme heittelemään perhoa lammille. Ensimmäisessä lammessa oli lukematon määrä istutettuja kirjolohia.
Vuoden ensimmäinen kirjolohi
Ensimmäinen heitto lammella ja kala oli kiinni, seuraava heitto eri kohtaan ja kala oli kiinni, valehtelematta lähes joka heitolla kirjolohi oli kiinni pinkissä kuulapääpupassa. Nostelimme varmaan kymmenkunta kirjolohta ylös, kunnes siirryimme toiselle lammelle. Tällä toisella lammella oli puronieriäkanta, näitäkin kaloja nousi sitä mukaan kun laski perhon veteen.
Puronieriää löytyi jokaisesta lammesta paljon.

Kalastelimme eri lammilla perhovehkeillä ja saimme erittäin paljon kirjolohia ja puronieriöitä, käytin kokoajan pinkkiä kuulapääpupaa, jossa oli väkäsetön koukku ja käsittelimme kaloja varoen. Totesin Andreakselle, että hänellä on joka kalamiehen haave, oma lampi pihalla jossa on jalokaloja. Kiitin usean kerran Andreasta siitä, että pääsin tutustumaan lampiin, se oli mukava kokemus. Vuoden ensimmäinen kirjolohikin tuli fongatuksi. :)

torstai 25. kesäkuuta 2015

Teuronjoen perhokalastusreissu 23.6

Viime keväänä kiertelin alakouluja kertomassa lapsille kalafongauksesta. Ollessani Hollolassa Pyhäniemen ala-asteella törmäsin 13-vuotiaaseen poikaan nimeltä Andreas. Andreas oli kiinnostunut perhokalastuksesta, joten kerroin hänelle ja kavereillensa perhokalastuksen alkeista. Parin kuukauden jälkeen Andreas otti minuun yhteyttä ja kertoi aloittaneensa perhokalastuksen minun innoittamana, sovimme tekevämme yhdessä kalareissun lähiaikoina.

Kalapaikaksi valitsimme Hämeenkoskella sijaitsevan Teuronjoen, joka on helppo paikka harjoitella perhokalastusta. Tiistaiaamuna lähdin mopoautollani liikenteeseen ja matkan varrelta otin Andreaksen kyytiin. Kävimme ostamassa Teuronjoen luvat Koskikartanolta, vuorokausilupa maksoi 10 euroa kalastajaa kohden.

Aloitimme kalastuksen aivan Hämeenkosken keskustasta maantiesillan alapuolelta, hiivimme rantaan ja aloimme heittelemään. Hetken päästä totesin Andreaksen kalastavan hienosti, joten apua hän ei paljoa tarvinnut. Olimme kerenneet heitellä ehkä noin 5 minuuttia, kunnes Andreas sai ahvenen, itselleni tuli hyvä fiilis koska Andreas tuntui olevan tyytyväinen jo tähän saaliiseen. :) Jatkoimme kalastusta ja minulle nappasi n. 30cm taimen pieneen itsesidottuun perhoon.
Teuronjoen Taimen
Jatkoimme kalastusta, mutta ainakin taimenet olimme onnistuneet säikäyttämään pois, vaihdoin perhosettiini haukiperukkeen ja hieman normaalia kookkaamman tinselin. Yritin siis saada haukia koskesta, koska Teuronjoella niitä tuntuu olevan paljon ja niitä on mukava kalastella perhovehkeillä. Ei kauaan mennyt kun ensimmäinen hauki kävi pyörähtää perhon vieressä, tämän jälkeen ensimmäinen hauki nousi ylös.
Kiva pikku koskihauki C&R
Tämän jälkeen oli muutama tärppi ja yksi samankokoinen hauki nousi rantaan tinselillä. Muutama tunti vierähti ja yritimme vielä taimenta muualtakin joelta, mutta olemattomin tuloksin. Oli aika päättää Teuronjoen reissu ja lähteä kohti Hollolaa, jossa pääsin Andreaksen omalle kirjolohilammelle kalaan, siitä kirjoitan oman jutun tällä viikolla. :)


sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Juhannuskalalla sumussa 20.6 Valko, Loviisa

Vuoden ensimmäinen mökkireissu minun kohdalla onnistui vasta juhannuksena, mökkimme on Loviisassa tarkemmin Vårdössa aivan meren rannalla. Mökillä olen kalastuksen aloittanut ja kipinä on myös siellä iskenyt lajiin. Joka kesä tulee heitettyä monta reissua mökille, joten kalakamat oli helppo valita mukaan kun tuntee apajat jo melko hyvin. Lauantaina lähdimme isäni kanssa kahdestaan vesille kohdekalana hauki. Aluksi tuntui olevan erittäin hiljasta, uistimia vaihdettiin vähän väliä, mutta kala ei syönyt, liekö sitten liian hieno keli.

Jäin kivelle heittelääm hotspotit, johon veneeltä käsin ei kykene heittelemään
Siirryimme hieman muualle, josta viime vuonna nousi muutamia haukia, vieheenä toimi spinnerbaitit. Paikan muutoksesta ei mennyt kauaan kun isäni nappasi pari sataa grammaisen ahvenen, jatkoimme kalastusta. Heiteltiin paikoillaan tovi, kunnes vapa taipui, luulimme kiinni olevan pirteä hauki, kunnes veneen vierellä paljastui vedessä tumma paksu hahmo, se oli ahven! Ahven ei ollut minulla kiinni vaan isälläni, joten haavitsin kalan, Loviisan ahven-enkat paukkuivat huimalla lukemalla, 980 grammaa! Pituutta ahvenella oli 45 senttimetriä.
Täysi yllätys, kun tämmöinen kala nousi vedestä. Isäni poseeraa

Iphonen kameralla sai yllättävän tarkan vapautuskuvan
Kalastus jatkui hieman hämmentyneenä, kunnes pamahti uudestaan! Hetken väsyttelyn jälkeen isäni nosti 750grammaisen ahvenen ja tämäkin kookkaalla Spinnerbaitilla. Uudestaan olimme hämillään tästäkin upeasta kalasta. Hirveällä kiireellä jatkoimme kalastusta jos olisimme saanut lisää tälläisiä kaloja, mutta sumu yllätti meidät salamannopeasti, tiesimme paluumatkan olevan erittäin vaikea, jatkoimme tästä huolimatta kalastusta ja odotimme sumun katoavan.
Ilmeellä mennään, 750 grammaa ahventa
Ahvenia ei enää löytynyt, mutta haukia alkoi kuulua kaislikossa, yhden hauen minäkin onnistuin narraamaan. Enempää ei löytynyt ja sumukin alkoi kalapaikalla olemaan häipynyt, uskaltauduimme lähtemään takaisin mökille.
Perus luupää
Matkasimme kohti mökkiämme meille tutuilla vesillä mutta sumu yllätti meidät taas, tällä kertaa pahemmin. Ei nähnyt eteen eikä taakse, ei vasemmalle ei oikealle rantaakaan ei näkynyt, taivaalle katsoessa taivas oli selkeämpi kun meren korkeudella. Hukassa olimme ja tiesimme sen, onneksi oli blotteri mukana, muuten emme olisi takaisin löytäneet. Hieno reissu, jonka muistaa varmasti kauan.




Perhotaimen enkat paukkuu! Rävynkoski, Juva 16.-18.6


Isäni serkku Karri ehdotti minulle äitienpäivänä, että lähtisin kesällä heidän mökille Juvalle kalaan. Minua ei montaa kertaa tarvinnut suostutella kun tiesin mökin sijaitsevan aivan kuuluisan Rävynkosken vieressä, tiesin että perhoenkat voisi paukkua tällä reissulla.

Isäni heittää usein työn puolesta reissuja Mikkeliin, joten hyödynsin isäni työkeikan ja pääsin hänen kyydissä Mikkeliin, josta isäni serkku Karri tuli kaverinsa Janin kanssa noutamaan minut. Kauppareissun jälkeen matka jatkui Juvalle. Ensimmäinen päivä meni Rävynkosken alimmaisella pikku-järvellä, jossa yritimme jigata kuhaa ja haukea, hiljaista oli, vain muutama pieni hauki nousi veneeseen ja siitä takaisin veteen. Lupia Rävylle ei viitsitty ostaa ensimmäiselle päivälle, joten tyydyimme tähän pikku-järveen.

Itse Rävynkoskesta:

Rävynkoski kuuluu neljän kosken muodostamaan reittiin ja se on ainut kohde, jossa kalastus on sallittua. Rävynkoskella on luonnollinen taimenkanta, mutta kookkaita taimenia istutetaan vuosittain. Luvat maksoivat 26 euroa vuorokaudelta, lupia saa ostaa ainakin Siiskosen leipomolta, mutta me päädyimme ostamaan suoraan netistä www.kalapaikka.net osoitteesta. Itse Rävynkoski jakautuu kahteen koskeen, jonka jakaa pieni suvanto. Pituutta kalastusalueelle ei paljoa tule ja virvelimiehelle koski ei älyttömästi tarjoa, mutta perhokalastuskohteena Rävynkoski oli erittäin mieluisa paikka kalastaa eri tyyleillä. Rävyltä löytyy myös maantiesillan vierestä puucee, tulentekopaikka ja laavu.

Lupamme tuli voimaan klo.13, jonka jälkeen innokkaana aloitimme kalastuksen hieman maantiesillan alapuolelta. Ei mennyt kauankaan kun taimen kävikin jo kopaisemassa, ei kuitenkaan kiinni jäänyt ja sen verran oli lyönyt perho leuoille ettei uudestaan tarttunut syöttiin. Kalastettua tuli paljon, tärppejä oli muutamia, mutta juuri silloin en ollut tarpeeksi hereillä. Karri ja Jani heitteli vähän erilaisissa paikoissa kun minä, koska he tyytyivät virvelillä heittämiseen. Karri ja Jani piti molemmat hetken aikaa kiinni komean kokoista taimenta, mutta molemmilla kerroilla kala ei pysynyt kiinni, tämä isomus sai kuitenkin kalastusmotivaation pysymään ylhäällä.

Nälkä alkoi tulla, joten siirryimme klo. 18 mökillemme syömään. Fiilistelimme päivän tapahtumia ja totesin, että kyllä me vielä kala koskesta saadaan ja lähdin takaisin koskelle, Karri ja Jani jäi ruokalevolle ja sanoi tulevan perästä. Aloitin taas maantiesillan alapuolella olevasta saaresta ja kiipesin korkean kiven päälle heittelemään perhoa. Sidoin perukkeeseen kiinni itsesidotun 16 koon väkäsettömään Pheasant Tail nymfin ja koitin ronkkia pohjaa parhaani mukaan. Tunsin kovan täräyksen ja tein vastaiskun, tiesin että nyt on kala kiinni. 3 luokkainen vapa taipui luokilleen ja siimapussi alkoi pienentyä. Jonkun aikaa meni, kunnes kala tuli käymään pinnassa ja veti hirveän spurtin kosken toiselle rannalle. Kädet alkoi tärisemään ja muutama kalastaja tuli jo katsomaan tilannetta lähempää, näytin kundeille että nyt tärisee kädet. Kala jaksoi vetää hirveitä spurtteja ja muutaman kerran luulin kalan olevan kyllin väsynyt, mutta silti vieläkin se jaksoi viedä siimaa kelalta. Huusin kalastajille, että voisiko joku tulla haavitsemaan kalan koska minä en siihen kyennyt monen yrityksen jälkeen. Minun ikäinen jamppa tuli viereeni ja ojensin haavin, muutaman kerran kala meni ohi kunnes 3, 2, 1...  SIINÄ! Perhotaimen enkat paukkuivat, haavissa makoili 58cm evätön istaritaimen. Meikäläinen huusi ja melkein itki onnesta, tähän asti elämäni upein taistelu perhovehkeillä ja vielä itsesidotulla perholla.

58 senttiä ja 1.9 kiloa istaritaimenta
Paint-taidot näyttää ottipaikan ja kalastajan

Vaikka taimen oli upea niin päädyimme ottamaan sen ruuaksi, kala kun oli evätön ja Rävyllä alamitta on 45cm istarilla, sekä meillä ei mökillä ollut enää muuta ruokaa kun perunoita. Soitto Karrille ja kerroin tapahtuman ja saaliin. Innoissaan menin takaisin mökille näyttämään kalaa, jonka jälkeen otettiin pönötyskuvat, fiilis oli mitä mahtavin. Kundit menivät koskelle kalaan ja minä jäin mökille hetkeksi, jonka jälkeen minäkin menin takaisin koskelle. Kalaa ei tullut enää sinä päivänä jossei muutamia pieniä säyneitä lasketa. Kalastus lopetettiin klo.23 illalla, jonka jälkeen uni maistui.
Ei sanoja.


Kolmosen perhovavalla on mukava väsyttää pikku säyneitä koskesta.

Viimeisenä päivänä menin koskelle vielä pariksi tunniksi ennen luvan umpenemista. Yksi komea ja pirteä todennäköisesti nousukala oli kiinni hetken aikaa, kunnes ryntäsi alavirtaan ja irroitti itsensä hypyssä. Vähän ennen luvan umpenemista pieni säyne iski taas perhoon ja tein pienen vastaiskun, jonka seurauksena Vision GT 24 perhokelan varapuola lensi koskeen ja sinne meni... Kunnon solmu oli kyllä pohjalla, mutta kelaa ei saanut pelastettua kun kova virta imaisi kelan kiven koloon ja tyhjensi puolan ja sitä irrottaessa kuului NAPS ja puola oli entinen...

Kaikin puolin reissu oli täydellinen, oli hauskaa ja enkat paukkuivat, jäi tosi hyvä fiilis ja voi olla että menen kesällä vielä uudestaan Rävylle kalaan. Hieno paikka ja suosittelen varsinkin perhokalastajien tutustuvan kohteeseen.

sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Soran ja kivien levitystalkoot Hammonjoella 8.6

Lahden seudun ympäristöpalvelut (LSYP) järjesti maanantaina soran levitys ja kivienpyöritys talkoot Hammonjoen alaosalla. Talkoissa oli mm. Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksen ympäristötalkkarit,  Lahden perhokalastajien jäseniä sekä minä. Kokonaisuudessaan paikalle saapui vajaa kymmenen henkilöä, mutta siitä huolimatta hommat saatiin valmiiksi puolessa päivässä.
Taimenille piilopaikkoja jos minkki pääsee yllättämään

Tarkoituksena oli heitellä kiviä pienille taimenille piilopaikoiksi sekä levitellä sorakasoja jokeen syksyllä tapahtuvaan taimenen kutuun. Ensimmäistä kertaa olin mukana virtavesien kunnostuksissa ja täytyy sanoa, että oli erittäin palkitsevaa työtä! Hammonjoki on useamman vuoden antanut minulle kalaa joten nyt oli minun vuoro antaa joelle takaisin jotain.

Kutusoraikko valmiina syksyä varten
Talkoot alkoivat 9 aikaan aamulla ja klo. 13 siirryimme Hammon yläosan laavulle, jossa saatiin makkarat tulille ja nokipannukahvit juotua.
Valmista!

Kahvipaussin jälkeen jatkoimme kivien pyörittelyä muutaman tunnin, jonka jälkeen oli aika laittaa pillit pussiin. Hommat saatiin valmiiksi ja syksyllä on sitten upea mennä katsomaan oman työn jälkeä kun taimenet kutevat itsetehdyllä sorapohjalla. Vaikka tämä blogimerkintä ei varsinaisesti kalanfongaamiseen liittynyt, niin kyseiset virtavesien kunnostustalkoot ovat erittäin tärkeitä miedän kalavesillemme, jotta tulevaisuus näyttäisi lupaavalta. Minulle maanantain talkoot oli ensimmäiset virtavesien kunnostustalkoot, mutta koska työ oli niin palkitsevaa tulen varmasti tulevaisuudessa osallistumaan virtavesien kunnostukseen. KIITOS kaikille mukana olleille! :)

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Nukarinkoski, Nurmijärvi 9.6.2015

Uusi paikka ja uudet kujeet. Kaverini Jere asustelee Nurmijärvellä ja houkutteli minut messiin kotikonnuillensa kalaan. Paikkana toimi minulle ennestään käymätön Nukarinkoski, joka on Vantaanjoen suurin koskijakso. Luvan kävin ostamassa Nukarin Seo:lta, vuorokausi maksoi muistaakseni 13 euroa, joka ei mielestäni ole paha hinta kun rahalla hoidetaan kalavesiä. Perille tultua laiteltiin kahluupöksyt jalkaan ja suunnattiin kohti rantaa. 


Vähän yleisnäkymää Nukarilta

Viime viikon lauantaina Nukarinkoskella käytiin perhokalastuksen sm-karsintoja, jonka vuoksi koskeen oltiin tiputeltu kuulemma noin 500kg kirjolohta. Tavoitteena oli saada vuoden ensimmäinen kirjolohi, mahdollisuudet olivat siis hyvät. 
Pelivälineet viritettynä valmiuteen
Kalastimme erään sillan alapuolella pienellä suvannolla, josta oli ainakin kisoissa noussut kalaa. Huomasimme suvannon rannassa parven töröjä, joita olisi ollut hauska narrata pienen pienillä perhoilla päätimme kuitenkin jättää töröt töröilemään. Hetken aikaa heiteltyä tuntui muutama kookkaampi tärppi, kunnes pohjan tuntumasta ronkkimalla napsahti kala kiinni! Olisiko se vihdoin kirjolohi, mietin täpinöissäni. JA OLIHAN SE! huusin Jerelle kalan olevan kiinni ja samaan aikaan kirjolohi lähti kuin torpedo ylävirtaan. Yritin kelata ylimääräisiä siimoja kelalle, kun kirre ajautui ylävirran kivikkoon ja NAPS! siima katksesi ja oliivi zonker lähti kalan matkaan...

Kolme perhorasiaa taskuissa sai minut näyttämään hupaisalta
Päivä jatkui hetken harmitteluiden jälkeen siirryimme menetyksestä huolimatta reilusti alemmas ison suvannon lähelle mihin koski päättyy hetkeksi, jospa siellä olisi elämää.

Jerestäkin tuli napattua kuva puhelimella
Hiljaista tuntui kalojen suhteen olevan muillakin, kalastajia näkyi paljon ja kuulumisiakin vaihdettiin, kukaan ei ollut saanu mitään liekö sitten hieman hiostava ilma ollut syynä? Vielä ei lopetettu vaan siirryimme alemmas, ilmeisesti Koulunkoskelle josta nasahti muutama pikku-taimen kiinni.


Päivä alkoi olla pulkassa ja päivän saldona oli muutama pieni taimen, niitä ei kumminkaan ollut tarkoitus kiusata joten kalat päätyivät takaisin jokeen koskematta. 
Harvemmin on kirjolohen menettäminen harmittanut näin paljoa, illalla nukkumaan mentäessä tuli vain mietittyä mitä olisi voinut tehdä toisin, noh harrastushan tämä on eikä liian tosissaan saisi menetyksiä ottaa, ensi kerralla sitten. :)

lauantai 6. kesäkuuta 2015

Lammi (Evo), Niemisjärvet ja Vapapäivä 2015

Uuttaa maisemaa kehiin! Pitkään on pitänyt käydä Niemisjärvillä perhoa heittämässä ja tänään se päivä koitti. Löysin netistä tietoa Vapapäivästä, jonka tarkoituksena on saada alle 18-vuotiaat nuoret kalaan. Joka vuosi kesäkuun ensimmäisenä lauantaina Metsähallituksen virkistyskalastuskohteilla on alaikäisen mahdollista harjoittaa kalastusta ilmaiseksi, Evon alueen Niemisjärvet ovat juurikin näitä Metsähallituksen kohteita ja ajattelin käyttää tilanteen hyväksi ja lähteä tapahtumaan mukaan kalaan, kaveriksini mukaan lähti serkkuni Mikko, joka on innokas kalamiehen alku. Heh niin kuin minäkin.
Paikalle oli eksynyt muitakin kalastajia.

Paikan päällä oli ilmoittautuminen, josta sai lunastettua ilmaisen kalastusluvan, tässä tapauksessa Vapapäivä-pinssi toimi lupana ja kivana plussana saatiin ilmaiseksi vielä uistimet.


Keskinen-Niemisjärvi
Kamat laitettiin valmiuteen ja suunnattiin Keskiselle, eli pienimmälle järvelle kolmesta Niemisjärvestä. Tuuli haittasi ikävästi perhon heittämistä ja totesin virppa-vehkeet paremmaksi vaihtoehdoksi.

Makkaran paistaminen sujui leppoisasti, kun nälkä yllätti.
Päivän tuloksena oli kaksi etusormen kokoista ahventa, eikä kohdekalasta kirjolohesta ollut tietoakaan. Siikakin olisi ollut mukava saalis, mutta niistäkään ei havaintoja ollut. Muutama kalamies onnistui kuitenkin saamaan kirjolohia haaviin, eli onnistunut päivä oli vaikka meidän osalta kalansaanti jäi niukaksi. Hienoa, että jengi viitsii järkätä moisia tapahtumia, ensi vuonna tullaan varmasti uudestaan mikäli on mahdollista.

Lisätietoa valtakunnallisesta vapapäivästä löytyy linkistä:

Paluu matkalla Hollolaan kävin pyörähtämässä myös Hammonjoella, jossa parhaillaan kisailtiin perhokalastuksen sm-karsintaa, ilmeisesti ei ollut isompaa saalista vielä noussut. Tulokset selviää parhaimmillaan ellei ole jo selvinnytkin. 




maanantai 1. kesäkuuta 2015

1. Puronieriä, Hammonjoki

Toukokuun viimeisenä päivänä mopoautoni starttasi puolen päivän aikaan ja lähdin ajamaan kohti Hammonjokea. Hammonjoki on perhokalastuskohde lähellä Hollolan kirkonkylää, jossa puronieriä on yleinen saalis, tosin keskikoko on noin 15 sentin luokkaa.

Hammonjoella vain perhokalastus on sallittu ja jokainen kalastaja tarvitsee Hammonjoen oman luvan, luvan hinta on vuorokaudelta 15€. Luvan saa hankittua minun tietojen mukaan ainakin Erä-Lindroosista, ravintola Katinhännästä ja Hollolan kirkonkylän kioskilta. Lisätietoja löytyy Lahden perhokalastajien sivuilta http://lahdenperhokalastajat.fi/kalastus/hammonjoki/hammonjoen-saannot/

Paikalle saapuessani huomasin paikalla muutamia muitakin kalastajia ja vaihdettuani kuulumiset suuntasin laavulta ylöspäin, jossa oli hiljaista kalojen suhteen. Vähän ajan päästä siirryin  Hammon "siltarummun" alapuolelle, jossa pintoi muutama puronieriä. Ei mennyt kovin kauan, kun purossa vilahti kylki ja ensimmäinen puronieriä oli kiinni, otti perhona toimi red tag niminen uppoperho, blogin ensimmäinen kalalaji oli fongattu.
Hammonjoen puronieriä
Jatkoin kalastamista jonkun aikaa alempana, josta nousi muutama puronieriä lisää, kaikki kalat sai vapauden ilman vaurioita. Vuoden ensimmäinen pienen pieni taimen nousi Hammolta samana päivänä, ilmeisesti viime vuoden mätirasioista tullut poikanen.

Päivän ottiperho Red Tag


Suosittelen lämpimästi tutustumaan kohteeseen, itselleni Hammonjoki on lähijokeni tai no purohan se taitaa enemmän olla. Aloittelevalle perhokalastajalle Hammo on haastava paikka tiiviin risukon takia, mutta muutamia helppojakin spotteja löytyy. Puronieriää löytyy kohteesta lähes mistä tahansa ja itse olen todennut pienien kuulapäänymfien toimineen hyvin siellä.