perjantai 25. maaliskuuta 2016

Hauen talvista pilkintää ja täky-ongintaa


Talven mittaan jo pienellä Somen selaamisella silmään on osunut hauen täkykalastus. Ruotsalaisittain ''Ismete'' on viime vuosien aikana kerännyt suosiota jo täällä kotisuomessakin. Tuntuu että kalastusmuoto yleistyy samaa tahtia kun pilkkikaikujen omistajat. Mikäs siinä. Jo muutamalla kokeilulla olen onnistunut pyytämään enemmän haukia, kun koko talven aikana ns. aktiivipilkinnällä.

Mikä ihme on Ismete?

Ismete on hauen talvista täky-ongintaa. Yhdellä käden ulottuvilla olevalla vavalla saa kalastaa jokamiehenoikeuksilla. Jos kalastetaan useammalla, kuin yhdellä vavalla tarvitset vesialueen omistajan luvan.

Ensimmäinen kokeilu

Ensimmäinen kosketukseni täky-ongintaan tapahtui pari talvea takaperin. Pilkinnän ohessa napannut ahven ei päätynytkään kalasoppaan. Pilkki vaihtui kolmihaarakoukkuun. Ahven selästä kiinni. Saalispussin ''kahvasta'' viritin tärpinilmaisimen ja asetin syötin lähelle pohjaa. Kevyt tasurivapa pääsi kestävyystestiin, kun 5 kiloinen hauki tuli näyttäytymään jääkannen yläpuolella. Valitettavasti silloin tietoisuus ei riittänyt vapautusmaton käyttämiseen, jonka seurauksena kuva ei välttämättä sovi herkimmille.


Alkutalvi aktiivipilkintää

Alkutalvi työ- ja koulukiireiden ohessa painottui hauen aktiivipilkintään. Kaislikon reunat ja paikat, jotka kesäisin on antanut hyvin haukea pommitettiin avannoilla 5-10m välein.


Pilkkeinä käytettiin pääsääntöisesti lusikoita.

Tulokset tänä vuonna oli viime vuosiin verrattuna laimeat. Joko MP-reissu tai yksi pulikka per päivä. Kaksi kertaa kuitenkin pamahti käsissä oikein huolella. Nämä tapahtumat molemmilla kerroilla päätyi haukimammojen voitoksi...

Thanks for playing.

Mikko-Serkku näyttää mallia.
Päivien pidentyessä ja jäiden ohennettua tieto siitä, että järvellä jolla kalastan isojen haukien määrä on huikea sai minut houkutelluksi kokeilemaan Ismeteä uudestaan. Niinä kertoina kun syöttikaloja tuli ei niiden hyödyntäminen täky-onginnassa käynyt mielessä. Pari ekaa Ismete-reissua kuluikin syöttikaloja etsiessä, mukavaa touhua tosin sekin.







Vihdoin jäällä! 

Vapa viritettynä ja aurinko paistaa. Ilman takkiakin pärjäisi, mutta flunssa verottaa vielä.


 Syöttinä eloton särki. Aika syödä reissumiestä ja pari palaa suklaata. Kukaan ei tosin kertonut, että hauilla on ruoka-aika samaan aikaan.

Räikkä huutaa. Tärpinilmaisin juoksee jääkannen toiselle puolelle. Vapa taipuu siihen malliin että lähtee juuri perässä. Aika tehdä vastari, mutta ei... Väkäsetön haukiperhokoukku ei tartu hauen suupieleen. Vaihdetaan syötti tuoreempaan...

Ja kiinni on! Väsytys alkaa ja adrenaliini virtaa varmasti molemmilla. Talvikaudella on muutama jättiläinen päässyt karkuun liiallisen hosumisen takia. Nyt rauhallisesti vedellä täytetty ahkio viereen ja irroitusvälineet lähettyville.

Hauki suostuu yhteistyöhön ja tunkee päänsä avantoon. Avitan kaveria ja nostan rauhoittumaan ahkioon. On kuvien- ja punnituksen aika. Puntari näyttää 3.5kg punnituspussin painon vähentämisen jälkeen. Mitähän tästä päivästä tulee, 10min oltu jäällä.

3.5kg C&R

Homma jatkuu.. Muutamia vientejä tuli silloin tällöin, mutta kiinni ei pysytty.
Kunnes alkoi tapahtumaan. Ehkä tuuman paremman kokoinen fisu kiinni. Väsytys oli yhtä nautintoa siihen saakka, kunnes hauki näyttäytyy ekan kerran. Ei peruna! Koukku on kiinni poskesta.. Pääkin on saman kokoinen kun liian pieni 6'' avanto. Lukuisten yritysten jälkeen hauki vihdoinkin kääntyy tarpeeksi ja saan vedettyä sen ahkioon. Onhan tämä upea kalastusmuoto, ei siitä mihinkään pääse.

4.2kg C&R
Kala lähti takaisin kutua odottamaan. Minä taas lähdin kotiin. Hihat oli olkapäätä myöten märät pujottaessani haukea putkeen. Mitä tästä opittiin? Riittävän iso kaira ostoslistalle. Tämä hankinta tosin taitaa jäädä ensi vuodelle. :)

Lähden ensi viikolla astetta lämpimille vesille aloittamaan avovesikautta. Nokka suuntaa kohti Espanjaa, tarkemmin Benalmadenaa. Työharjoittelun ohella kalastustuntejakin tulee kertymään varmasti paljon ja niistä tulee raporttia blogiin ja Instagramiin. Paluulento venyykin kesäkuun puolelle, joten seuraavat kaksi kuukautta on Espanja-painoitteista. Aikaisempia reissuja Espanjasta löytyy tästä.

Hyödyllisiä linkkejä Ismete-kalastukseen

http://www.vapaa-ajankalastajalehti.fi/kalastus/hauen-takyonginta/
http://taimenmies.blogspot.fi/2016/03/ismete-kalastus-tekniikka-valineet.html